13 Nisan 2009 Pazartesi

YENİDOĞAN BEBEĞİN İLK BAKIMI

YENİDOĞAN BEBEĞİN İLK BAKIMI
Şekil 2. Sağlıklı bir, yenidoğan bebek
Bebek doğar doğmaz göbek kordonu iki klemp ile sıkıştırılıp klemplerin arasından kesilir. Ağız içerisindeki kalıntılar parmakla temizlenir. Ilık havlu ile sarılıp soluk almamışsa hemen aspire edilir. Bunun için 8 F nolu nelaton sonda uygundur. Soluk alıyor ve devam etmek gerekmez. Sağlam bir bebekte gereksiz aspi-: yol açabilir.
değerlendirme ilk dakikalarında bebeğin sağlık durumu "APGAR" I ile ölçülür. Bu değerlendirmede bebeğin beş özelliği usuuia puan verilir. Her bir Özellikten 2'şer puan toplaya-, 10 tam puan alır. Sağlığı "mükemmel" demektir. Bebek ne ı almışsa o kadar hastadır. Yardıma ihtiyacı vardır. Bu t şunlardır:
O puan
Gövde pembe uç kısımlar siyanotik
Gövde kol ve bacaklar siya-notik
Bütün vücut pembe
Kalp atanı yok Nabız 100/dk dan az
Tepki göstermez Yüz buruştu-
Nabız 100/ dk'nın üzeri
aton
Aksırır
Tek tük hare­ketler
Düzensiz
Hiç yol
Canlı, hare kfetli
Düzenli
Hiç yok
ftpgar değerlendirmesi ilk beş dakika içinde yapılır. Daha I değerli olmaz. Bebek yedi puandan az alabilmişse sıkıntıda ktlr. Yardım gerekebilir. 4 puandan az alabilmişse "yeniden a" gerekir beslenme *
I
Çıplak halde anne memesine verilip emzirilir. Annenin sütü
henüz gelmemiş bile olsa doğumdan ne kadar kısa sürede emzirilirse o kadar çabuk geleceği için bu işlem gereklidir.
İlk banyo
Ilık su ile çabucak yıkanıp kurulanır. Yıkama için su ve sabun yeterlidir. Apgari düşük, ainoksik, hipotermisi olan, prematüre be­beklerin yıkanması daha sonraya bırakılabilir.
Koruyucu işlemler
Gözleri burun tarafından dışa doğru ayrı ayrı silinip %1'lik gümüş nitrat (arjirol)'dan birer damla damlatılır. Bu uygulamanın amacı bebeğin genokoksik konjonküvitten korunmasıdır.
Bebeği gonokoksik konjuntivitten korumak için gözüne doğar doğmaz %1'lik gümüşnitrat damlatılır (Leifer, 6).
Intramusküler olarak 1 mg K vit yapılır. Yeni doğan bebeğin bağırsaklarında K vitamini sentez eden mikro organizmalar 3. günden
bebekte K vitamini eksikliği ve buna bağlı ka-" oluşabilir. Bunu önleyebilmek için K vitamini vermek gerek.
Ç' '
Göbek kordonu 1-2 santimetreden steril göbek bağı ile ap kesilir ve temiz bir gazlı bezle örtülür.
Pebeğin ilk tartışı:
Bebeğin tartısı tamamen çıplak olarak yapılmalıdır. Bebek
si veya el kantarı kullanılabilir.
5 önce gösterge sıfır olacak biçimde ayarlanır. Bebek teraziye?
konur ya da koltuklarının altından bir tülbent ile bağlanıp, tülbent kantarının çengeline takılarak kaldırılır.
ölçü aletinin gösterdiği rakam dikkatle okunarak yazılır.
Miadında normal bir yenidoğan 25OO-4OOO gram arasındadır. 25OO gramdan daha az ağırlıkla ise "düşük doğum ağırlıklı", 4OOO gramdan fazla ise "yüksek doğum ağırlıklı"dır.
Anne karnında iyi beslenemeyen, genç yada ileri yaşta, çok doğum yapmış, kronik bir hastalığı olan, gebelikte preaklampsi yada anemi gibi hastalıklar geçiren annelerin bebeklerinin doğum ağırlıkları düşüktür. 4OOO gramdan yüksek doğum ağırlığı ise annede diyabet olasılığını akla getirir.
Boy ölçülmesi
Bebek düz bir yere yatırılır. Alın ve dizlerinden bastırılır. Baş ve topukların olduğu yere işaret koyulur. İşaretlerin arası ölçülüp kaydedilir. Miadında bebeklerin boyu 47-52 santimetredir. Pre­matürelerin boylan daha kısadır. Boy ölçümü bebeği ayaklarından tutup aşağı sarkıtarak yapılmamalıdır.
Kafa çevresinin ölçülmesi
Mezura bebeğin başının arka alt kımındaki en çıkıntılı nokta ile alın çıkıntısından geçecek şekilde kafa çevresine sarılarak ölçülür. Miadında bir bebeğin baş çevresi 34-36 santimetre olmalıdır.
Göğüs çevresi
Mezura meme başlarından geçecek şekilde gövdeye sarılarak ölçülür. Normalde soluk alma sırasında göğüs çapı 3O-32 santimet­redir. Kafa çevresi göğüs çevresinden 1-3 santimetre daha büyük olur.

1 yorum:

  1. Sitenizdeki bilgiler için teşekkürler. Bebekler ile ilgili bilgi istiyorsanız
    https://bebekler.name.tr  sitesini
    ziyaret edebilirsiniz.

    YanıtlaSil