13 Nisan 2009 Pazartesi

SAĞLAM ÇOCUK İZLENMESİ

SAĞLAM ÇOCUK İZLENMESİ
Çocuklar hekim, ebe ya da hemşireler tarafından yalnızca hasta oldukları zaman değil, sağlamken de muayene edilmelidir. Ancak bu yolla onları hastalıklardan korumak ya da farkedilmeyen bazı hastalıkları erken tanımak ve tedavi edilebilir dönemde iken iyileştirmek olanağı elde edilebilir.
Sağlam çocuk muayeneleri adı verilen bu ziyaretler çocuk küçükken daha sık yapılmalıdır. Yaşamın ilk 48 saatinde bir kez, ilk üç ay içinde her 15 günde bir, 4-12 aylar arasında ayda bir, 1-2 yaşta 2 ayda bir, 3-6 yaşta 3 ayda bir izleme «ygun olur.
Sağlam çocuk muayenelerinin başlıca amaçlan:
b. Erken tanıdır.
a. Sağlığı koruma
Sağlığı koruma: Aşılama, anneleri bebek bakımı ve beslenme­si konularında eğitme ve aile planlaması gibi çalışmalarla yapılır.


Erken tanı; her ziyarette bebek ve çocukları muayene ederek, le ve gelişmelerini izleyerek, en sık görülen korunulabilir, teda-lllebillr hastalıklara alt basit testleri uygulayarak yapılabilir, tanınması gereken hastalıklar arasında malnütrisyon, demir *' anemisi, raşitizm, doğuştan kalça çıkığı, inmemiş testls gibi ilan sayabiliriz. Doğumdan önce annenin, doğumdan sonra in kan gruplarının uyuşmazlık olup olmadığının belirlenilmesi da kontrol edilmesi gerekir. Akraba evlilikleri ve kardeş ölümü başta olmak üzere tüm çocuklardan bir damla kan alınarak
metabolik hastalıklar olup olmadığı araştırılmalıdır. Bir toplumda çocukların sağlıklı olmalarında en önemli etken-l biri hemşirelik mesleğinin katkısıdır. Hem sağlam hem hasta : hakkında yeterli bilgisi olan, severek, özen göstererek, çalışan hemşireler kendi ülkelerindeki çocukların sağlık düzeyini pltmeyi başarmışlardır. Hatta bu başarıyı koşulların olumsuz L ı ülkelerde bile göstermişlerdir.

1 yorum:

  1. Sitenizdeki bilgiler için teşekkürler. Bebekler ile ilgili bilgi istiyorsanız
    https://bebekler.name.tr  sitesini
    ziyaret edebilirsiniz...

    YanıtlaSil