10 Nisan 2009 Cuma

Çocukların Sağlık açısından önemi

İnsan yaşamında O-14 yaş dönemi "çocukluk çağı" olarak kabul edilir. Çocuklar sağlık açısından özel ve önemli bir grupturlar, çünkü;

a. Çocuklar nüfusun büyük bir bölümü oluştururlar. Türkiye'de
her yüz kişiden 36'sı O-14 yaşında çocuklardır.
b. Çocuklar erişkinlere oranla daha sık hastalanırlar sağlık ocaklarına ve diğer sağlık kuruluşlarına daha sık başvururlar.
c. Çocukların bağışıklık sistemlerinde fizyolojik bir yetersizlik vardır. Hastalıklara karşı direnme gücü başlangıçta zayıftır, ancak büyüdükçe gelişir. Bu nedenle özellikle bulaşıcı hastalıklara daha sık yakalanırlar. Difteri, boğmaca, kızamık gibi pek çok bulaşıcı has¬talık neredeyse yalnızca çocuklar için söz konusudur.
d. Hastalıklara karşı kesin ve kolay bir korunma yöntemi olan aşı İle bağışıklama özellikle çocukluk yaşlarını ilgilendiren bir sağlık hizmetidir. Çünkü çocuklarda en sık görülen, en çok sakat bırakan ve en çok öldüren hastalıklar aşı ile korunulabilir özellikteki hastalıklardır.
e. Bir çok hastalığın erken tanısı için çocukluk çağı en elverişli zamandır. Hastalıkların patolojisi iyice yerleşmeden, sakatlıklar oluşmadan erken tanı konulablllrse tedavisi hem daha ucuza malo-lur hem dalıa etkili olur.
f. Çocuklar sürekli büyüme ve gelişme içindedirler. Bu süreçte herhangi bir duraklama ya da gerileme olursa bunun düzeltilmesi ancak büyümenin henüz devam ettiği erken yaslarda başarılı olur. Büyümenin tamamlanmasından sonraki yaklaşımların yararı çok azdır.
g. Zeka ve ruh sağlığı açısından yaşamın ilk yıllan büyük önem taşır. Beyin gelişimi İlk iki yıl içinde büyük ölçüde tamamlanır, kişiliğin gelişmesi esas olarak çocukluk yıllarında olur.
h. Çocuklara yönelik "sağlık eğitimi" İleride sağlıklı erişkinlerin oluşturduğu bir toplum yaratmak için çok değerli bir yatırımdır.
Yukarıda sayılan nedenlerle çocukluk çağı sağlık açısından özel önem taşır.

1 yorum:

  1. Sitenizdeki bilgiler için teşekkürler. Bebekler ile ilgili bilgi istiyorsanız
    https://bebekler.name.tr  sitesini
    ziyaret edebilirsiniz.

    YanıtlaSil